Puskavégre került a nagyvad

Puskavégre került az a medve, amely a hónap elején megtámadott egy homoród-remetei kisfiút. A május 24-én történt esetről Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere számolt be, aki egyúttal a Nagy-Küküllő Vadásztársaság vadászati elnöke is. Az áldozat, Antal István első osztályos tanuló jól viselte a kórházi kezelést, és – feltehetően – lelki sérülések nélkül úszta meg a vaddal való találkozást…

A leterített állat trófeaértéke jelentős, kifejlett, közepes méretű egyedről van szó, bőrét 317 pontra értékelték. A medve a támadás színhelye közelében tartózkodott csütörtökön, attól mintegy 150-200 méterre. Újabban Recsenyéden is történt egy támadás, ekkor egy üszőt pusztított el – feltehetően – egy ennél kisebb példány, amelyre szintén kérték a kilövési engedélyt.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy vannak-e még problémás medvék a tizenkét településből álló községben, Jakab Attila elmondta, hogy az Ilona-völgyében biztos van legalább egy medve, amely elsősorban juhokat szokott elragadni, de ebben az évben még nem jelentkezett, Városfalva és Szentmárton között pedig legalább 3-4 veszélyes, állatokat elragadó egyedet tartanak nyilván. Udvarhelyszékre vonatkozóan elmondta, hogy a 110 ezer hektáron a minisztérium 28 medvét számol, holott a helyi szakemberek legalább 320 fősre becsülik a medvepopulációt. Az ideális létszám, amelyet még elbír a terület 100–110 egyed lenne. – Bízom benne, hogy őszire jelentős kilövési kvótát fogunk kapni, mert szükség van erre mindenképp. Én elöljáróként és vadászként is azt mondom, hogy mindennél előrébb való az emberi élet, amely mellett kiemelt fontossággal bír a haszonállatok és a gazdaságok védelme, hiszen községünkben és Udvarhely környékén élők jelentős hányada igyekszik mezőgazdaságból, állattartásból és gyümölcstermesztésből megélni, amelyet igencsak nehezítenek, helyenként pedig ellehetetlenítenek a medvék – szögezte le a polgármester.

Jakab Attilával abban egyeztünk meg, hogy hamarosan visszatérünk a kérdéshez, és megvizsgáljuk, hogy mi a helyzet medvefronton ebben a kisrégióban.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport