Nemzetközi fotótábor Abásfalván

Egy régi elképzelés teljesül be a napokban Homoródszentmárton községben, ahol most zajlik az I. Homoródszentmártoni Nemzetközi Fotótábor. Hátszegi Csaba fotográfus, amióta Homoródszentpálra költözött, rendszeresen hívja fényképész kollégáit és ismerőseit a környékre, s így több-kevesebb rendszerességgel évek óta jelen vannak a képzőművészeti művésztelepeken is.

Idén jutottak el arra a szintre, hogy bejegyeztették a Homoród Fotóklub Egyesületet és ezzel megnyíltak a lehetőségek, hogy önálló programokat is kezdeményezhessenek, pályázhassanak és támogatásokat fogadhassanak. „A község falvaiban olyan értékek vannak, amelyek valóságos csemegét jelenthetnek a fotográfusok számára. A tizenkét faluban jelentős műemléképületek találhatók, a népi építészet gyöngyszemei, a változatos természeti szépségek, erdők, mezők, vízi életvilág, a tájat benépesítő emberek, az általuk gyakorolt mesterségek egyaránt témával szolgálhatnak” – mondotta a szervező.

Mivel Hátszegi Csaba sok helyszínen megfordult, számos fotós szervezet tagjaival találkozott és dolgozott együtt, most arra kérte ismerőseit, hogy jöjjenek el minél többen a községbe a szeptember 4. és 9. közötti időszakban és vegyenek részt a tábor munkálataiban. Tematika nincsen, mindenki kiválaszthatja azt a szegmenst, amelyen haladni kíván.
A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek. Hátszegi úr a teljességre törekedve igyekezett mindenkit felsorolni: Bedi Gyula (Uszod, Magyar Fotóművészek Világszövetsége, alelnök), Hipságh Gyöngyi (Sopron), Bartha Csilla (Bicske), Bálint Róbert, Győrik Ferenc, Alexa Iván, Gyapjas Ferenc (Biatorbágy), Stipsits Ibolya (Győr), Bors Gyula, Németh Gyula (Zsámbék), Varga Tibor (Perbete, Felvidék, Cservenák Péter (Vác, Forte Fotóklub), Ádám Péter (Baja), Virágh Tünde, Tóth Imre (Budapest), Bikfalvi Zsolt (Nagykároly), valamint többen a környékünkről is – Görbe György Martinas Cristian (Csíkszereda),, Moraru P. Norbert, Kinda Botond (Székelyudvarhely), illetve a helyi erők: Sata Attila, Dáné Hedvig, Forrai Tibor és maga Hátszegi Csaba, az ötlet- és házigazda.
A táborlakókat László János nagyvállalkozó abásfalvi vendégházaiban szállásolták el. A programokat és az ellátást Homoródszentmárton Község Önkormányzata, a Termolang Kft., a Pegasus Kft., az Abásfalvi Közbirtokosság és – természetesen – az említett helyi kötődésű László János és munkatársai segítségével bonyolítják.

Feltételezhető, hogy több száz, vagy inkább több ezer felvétel készül, amelyek közül nem lehet azonnal igényes kiállítást létrehozni. Hátszegi Csaba úgy nyilatkozott, hogy hazatérve választják majd ki az alkotók azt a 2-3 képet, amelyet leginkább reprezentatívnak tartanak, s majd akkor hoznak létre kiállítást, amikor legközelebb Uszod küldöttsége testvértelepülésére, Abásfalvára látogat. A fotóművészet is egy kitörési lehetőség a meglehetősen hátrányos helyzetű községnek, amely a létező értékeket így felmutathatja és olyan lehetőséget kap a hírét messzire röpítő fotográfiák által, hogy a későbbiekben ennek idegenforgalmi és tényleges gazdasági haszna is lehet.

Címképen: Hátszegi Csaba – Nagyváradon, klasszikusok társaságában.

Simó Márton